אנטומיה ותפקוד עמוד השדרה
עמוד השדרה בנוי כמוט גמיש וחזק המכיל סידרה של חוליות המחוברות יחדיו ומגנות על חוט השדרה ומערכת העצבים. למעלה החוליות מחוברות לראש ומשמשות כחיבור לצלעות ושרירי הגב. עמוד השדרה מסוגל להסתובב ולנוע קדימה, אחורה ולצדדים. עמוד השדרה מראה מהצד ארבע קשתות נורמליות שמגבירות את החוזק שלו, מחזיקות אותו באיזון בעת עמידה זקופה, סופגות זעזועים, ומגנות עליו מפני שברים.
חוט השדרה, שנמשך כלפי מטה במרכז עמוד השדרה מעביר מסרי תחושה מהעצבים ההיקפיים למוח ומוליך מסרים מן המוח לגוף דרך כל העצבים ההיקפיים. כאשר דחף חשמלי נוצר במוח, הוא עובר דרך נתיבים עצביים בחוט השדרה ומגיע לאיבר הרצוי. יישור לא נכון של חוליות עמוד השדרה יכול ליצור לחץ על עצבים, מתח ברקמות המחברות מסביב ועיכוב או עיוות השדר העצבי הגורמים לאי נוחות, תפקוד לקוי במערכות הגוף, כאב ולבסוף חולי.
במהלך ארבעים שבועות של התפתחות העובר משקל האם יעלה באופן אידיאלי ב 10-20 קילוגרם.
גידול זה במשקל יכול ליצור שינוי במבנה עמוד השדרה. אי יישור או עיוותים ביציבה המשפיעים על עצבים, שרירים וניידות המפרקים. לרוב גורמים אלו קיימים כבר לפני ההיריון. עם התפתחות העובר ובגלל שמרבית המשקל הזה מופקד באזור הבטן, מרכז הכובד של האם נע קדימה. כדי לפצות, הקשתות הטבעיות של עמוד השדרה, במיוחד באזור המותני, נעשות קמורות באופן מוגזם וגורמות כאבים בגב התחתון.
הירכיים יכולות גם להתרחב לצדדים בכדי לייצב את הגוף, וזה שם לחץ על מפרקי האגן (SACRO-ILIAC JOINT). ההורמונים הפועלים בזמן ההריון גורמים לריכוך שרירים, רצועות וסחוס, ואפילו לריכוך העצמות הנעשות גמישות יותר. עצמות אגן הירכיים יכולות להחליק ולשנות מקום יותר בקלות ו/או להתקבע עם יכולת תנועה מוגבלת. בנוסף, קיימות רצועות המקשרות את הרחם לעצמות האגן. במידה וקיים עיוות במבנה האגן או מוגבלות בתנועה, יופעל מאמץ ופיתול גדול יותר על רצועות אלה אשר יגרמו אי נוחות לאם ההרה.
יתרונות טיפולי כירופרקטיקה
טיפולי כירופרקטיקה חיוניים לאם ההרה. המערכות והאברים שלה מספקים חיים לשניים והתיפקוד האופטימלי שלהם הוא מאד קריטי להתפתחות הבריאה של העובר. עמוד השדרה ואגן הירכיים עוברים הרבה שינויים והסתגלויות בכדי לפצות על גדילת העובר וקיים סיכון של הפרעה לתפקוד המערכת העצבית שלה. תת נקיעה שדרתי משפיע בראש ובראשונה על מערכת העצבים.
כיוון ואיזון מדויקים של עמוד שדרה במשך ההיריון משפרים יציבה, טווחי תנועה, מנח חוליות ותפקוד ללא הפרעה למערכת עצבית המקנים פוטנציאל בריאותי גבוה יותר לאם ולעובר המתפתח.
השלכות של תת נקיעה שדרתי באות לידי ביטוי בכמה צורות : ביו-מכאנית, הורמונלית ונוירולוגית. קל לראות שינויים ביציבה ואפשר להבחין בשינוי מרכז הגוף. משקל התינוק מושך קדימה ומעמיס על האגן ועמוד השדרה. לקראת סיום ההיריון יש גם שינוי באופן ההליכה. מה שרובנו לא יכולים להבחין זה בשינויים ההורמונלים והתגובות הכימיקליות הקורות בו בזמן בתוך גוף האם והעובר המתפתח. כל אלה נשלטים, מתואמים ומבוקרים ע"י מערכת העצבים.
סיבה נוספת לטיפול במשך ההריון היא לייצב את אגן הירכיים של האם. בגלל עומסים, מתחים וטראומות אשר נגרמו לאזור האגן ועמוד השדרה במשך השנים יכולים להיווצר שינויים מבניים וירידה בטווחי תנועה עד קיבעון של מפרקים. פתח האגן ומבנהו יכולים להשתנות ותנועה נעשית מוגבלת. דבר זה יכול להשפיע על פתח המעבר בו אמור התינוק לצאת לאוויר העולם.
ספר הטקסט למיילדות/ים של ווליאמס אומר: "כל כיווץ בקוטר האגן אשר מקטין את יכולת האגן לתפקד יכול לגרום לקושי בלידה (DYSTOCIA)". כמו כן כשעצם העצה משנה את מיקומה קוטר האגן קטן. ד"ר אברהם טויבין, חוקר רפואי בתחום הילודה אומר שעצמות האגן יכולות להתעוות כתוצאה מטראומה.
כירופרקטיקה מגדירה תזוזה ממקום או עיוות מבני כאי-יישור. אי-יישור הוא חלק מתת נקיעה שדרתי אשר פעמים רבות נגרם מטראומה, עומס ומתח.
בנוסף, תת נקיעה שדרתי, נעילה של חוליות, חוסר יציבות ואיזון לעמוד השדרה ואגן הירכיים של האם במשך ההריון, צפויים לגרום לחוסר איזון שרירי אגן הירכיים ורצועות המחברות את המפרקים. אגן הירכיים של האישה אוחז ברחם הגדל בעזרת רצועות ספציפיות. כאשר עצמות אגן הירכיים מאוזנות, הרחם מסוגל לגדול באופן סימטרי עם התינוק המתפתח בתוכו. אם עצמות אגן הירכיים נמצאות במצב של אי יישור או תת נקיעה, זה משפיע ישירות על האופן בו הרחם נתמך. תמיכה בלתי שווה של הרצועות המחזיקות את הרחם תגרום לפיתול הרחם ותקטין את מרחב המחיה המרבי של העובר המתפתח. המונח המתאר תופעה זו נקרא לחץ תוך ריחמי (INTRAUTERINE CONSTRAINT).
במקרים מסוימים, לחץ זה מגביל את מיקום העובר במשך ההיריון ומשפיע לרעה על עמוד השדרה והגולגולת המתפתחים. בנוסף, הגבלות התנועה של התינוק במשך ההריון יכולות למנוע ממנו/ה מלהכנס למיקום האפשרי הטוב ביותר ללידה. כל מיקום ללידה חוץ מהמיקום האידאלי של ראש, גולגולת קדימה של התינוק מורה על ההשפעות מעכבות התנועה של הלחץ בתוך הרחם. מיקום לא נכון של התינוק מוביל לחבלי לידה ארוכים וכואבים יותר עם סיכוי רב יותר להתערבויות רפואיות בלידה. לעיתים קרובות משתמשים בניתוח קיסרי (C-SECTION) והאם והתינוק מפספסים את התועלת והיתרונות הרבים של לידה נרתיקית טבעית.
טכניקת וובסטר
הטיפול הכירופרקטי מביא תועלת מכל הבחינות ומשפר את יכולות הגוף להיות בריא. כל זה מושג ע"י איזון מערכת העצבים שהיא המוליכה של אנרגיית חיים בין המוח לגוף. הכירופרקט מתקן תתי נקיעה בעמוד השידרה המפעילים לחץ על חוט השידרה מבפנים ועל העצבים היוצאים ממנו. לחצים והפרעות אלו, אם לא מוסרים, גורמים לתפקוד לקוי בחלקי הגוף השונים וחוסר איזון במערכת הרצועות והשרירים התומכים בעמוד השידרה. תת נקיעה של עצם העצה גורם למתח ופיתול של שרירים ורצועות באזור האגן הגורמים למתח תוך ריחמי (INTRAUTERINE CONSTRAINT). השפעות אלה יכולות למנוע מן התינוק להתהפך לפני הלידה.
טכניקת וובסטר משתמשת באנליזה כירופרקטית ייחודית העוזרת ב:
איזון מבנה האגן
מקטינה את ההפרעה למערכת העיצבית
מאזנת את מתח השרירים והרצועות של האגן אשר בתמורה מקטינים את הלחץ התוך ריחמי
מאפשרת לתינוק להתמקם בתנוחה האידיאלית לפני הלידה
ד"ר לארי וובסטר גילה טכניקה זו כאמצאי בטוח ועדין לשקם את איזון האגן של האם ההרה. במקרים רבים בהם תינוקות היו עם עכוז כלפי מטה (BREECH POSITION) דווח על הצלחה רבה בהפיכת התינוק וחזרתו למיקום נורמלי עם הראש כלפי מטה. טכניקה זו מומלצת לשימוש לאורך ההריון בכדי לשמור על איזון האגן ועצם העצה ומניעת מתח תוך ריחמי וכאבי גב אחרים המלווים פעמים רבות את האם ההרה.
הכיוון הכירופרקטי משפיע על כלל תיפקודי הגוף. חשוב לזכור שכל המערכת ההורמונלית נשלטת ע"י מערכת העצבים. כמו כן גם הפלסנטה המעבירה מזון לשם צמיחה והתפתחות העובר. אמהות הרות צריכות להיבדק באופן קבוע במשך ההריון לאפשר בריאות אופטימלית לאם ולתינוק ולידה מהירה קלה ובטוחה.
טיפול כירופרקטי יכול לעזור לנשים בהריון הסובלות מ:
- כאבי ראש
- כאבי גב וצוואר
- כאבי רגליים ואישיאס (הקרנת כאב לאורך הרגליים)
- בחילות
- טחורים
- עצירות
- נפיחות
- נימול בידיים או רגליים
- קרפל טנל סינדרום (CTS)
- תינוק שלא התהפך ונמצא בפוזיציית עכוז (BREECH POSITION)
ציוד ייחודי
במרכז שידרה אנו משתמשים בשולחן טיפולים מיוחד המאפשר לאם ההרה לשכב על ביטנה בנוחיות מירבית ללא לחץ על הבטן. השולחן בנוי במיוחד לאפשר לחלקיו לנוע ולפנות מקום לבטן התופחת. ניתן לטפל באם עד ללידה ללא שום בעיה בנוחות מרבית.
כמו כן אנו משתמשים בציוד ארטרו-קינטי שלו יתרונות רבים בטיפול בעמוד השידרה. טכנולוגיה זו היא עדינה במיוחד ומאפשרת טיפול קל ויעיל לאם.